Skip to content
UTM, ce sunt aceste etichete și cum pot fi ele folosite în beneficiul tău

UTM, ce sunt aceste etichete și cum pot fi ele folosite în beneficiul tău

UTM, ce sunt aceste etichete și cum pot fi ele folosite în beneficiul tău. Campaniile de marketing permit măsurarea eficacității acțiunilor.

Puteți analiza numărul de redirecționări generate de o anumită sursă, dar și rata de conversie a acesteia. În acest mod, se poate elabora o strategie care vă va permite să vă optimizați munca.

Etichetele UTM vă pot ajuta cu această sarcină. Ce sunt și cum să le folosim? Să descoperim mai multe în articolul de blog care urmează.

Dacă vă aflați în căutarea unor servicii SEO sau de web design, nu uitați să intrați în contact cu noi. Un membru al echipei va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.

Etichete UTM: ce sunt acestea?

UTM înseamnă Urchin Tracking Module și este un sistem de urmărire a traficului. A fost dezvoltat de Urchin Software și apoi preluat de Google.

Mai mult, Google Analytics a fost creat pe baza soluției implementate de compania menționată mai sus.

UTM-urile sunt parametri speciali care pot fi adăugați la adresa URL. După ce o faceți, puteți măsura cu exactitate eficacitatea anumitor surse care duc la website-ul dvs.

Pentru a fi sincer, etichetarea este benefică după ce începeți să derulați campanii publicitare pentru website-ul dvs.

Este important să menționăm că acești parametri ar trebui să fie bine gândiți. În caz contrar, numărul tot mai mare de campanii poate face dificilă analiza eficienței activităților specifice.

UTM-urile sunt necesare în principal din cauza faptului că Google Analytics nu este întotdeauna capabil să identifice toate sursele de trafic.

Instrumentul online clasifică doar câteva dintre acestea:

  • google/organic – trafic organic Google;
  • bing/organic – trafic organic Bing;
  • com/referral – redirecționează de pe Facebook;
  • direct/none – teoretic vorbind, această sursă ar trebui să includă toate vizitele website-ului în care utilizatorii au introdus adresa URL într-un browser sau au dat click pe unul dintre marcaje. În viața reală, rezultă că traficul direct cuprinde multe alte tipuri de vizite pe website. De exemplu, utilizatorii fac click pe un link care redirecționează către website-ul dvs. (care nu este protejat și adresa acestuia începe cu HTTP) de pe o pagină securizată cu protocolul HTTPS. Atunci, informațiile despre pagina de redirecționare nu sunt transmise. Astfel de vizite sunt clasificate ca trafic direct. Există multe alte exemple care arată clasificarea incorectă a traficului.

Datorită etichetelor UTM, puteți minimiza cantitatea de vizite pe website incorect clasificate.

Este deosebit de important când luați decizii cu privire la campaniile de marketing. Google Analytics recunoaște traficul de la motorul de căutare și redirecționează din alte pagini.

Pe de altă parte, nu veți primi datele necesare în alte cazuri. De aceea, aveți nevoie de etichete UTM.

Cele 5 etichete UTM: cum trebuie să le utilizați?

5 etichete UTM vă stau la dispoziție, totuși, nu trebuie neapărat să le aplicați pe toate.

Este important să menționăm că le puteți adăuga în orice ordine doriți, nu contează.

Etichetele UTM la dispoziția dvs. includ:

  1. utm_source – indică sursa vizitei. Aceasta poate fi de ex. Facebook, un newsletter sau orice website;
  2. utm_medium – indică tipul sursei de trafic, de ex. organic, social, display, e-mail;
  3. utm_campaign – informează despre campanie, de ex. Black Friday;
  4. utm_term – unul dintre parametrii opționali care oferă și mai multe date. Permite urmărirea rezultatelor căutării plătite pe baza unor cuvinte cheie. Determină expresiile introduse de utilizatori în motorul de căutare înainte de a da click pe anunț. Administrați o campanie Google Ads care vizează cuvântul cheie “mașini de spălat economice”? Acest UTM poate arăta astfel: utm_term = economice + mașini de spălat;
  5. utm_content – parametru suplimentar ce poate fi utilizat pentru a monitoriza o anumită parte a campaniei dvs. Să presupunem că ați trimis un newsletter. Doriți să verificați dacă destinatarii au dat click pe link sau pe anunțul grafic. În acest caz, puteți eticheta unul dintre aceste elemente cu “utm_content = url_10” și celălalt cu “utm_content = banner_10”.

Ultimii doi parametri nu sunt deosebit de populari, în timp ce primii trei sunt aplicați destul de frecvent.

Principiile creării acestei etichete

Când creați legături cu parametri UTM ar trebui să țineți cont de câteva reguli. Să presupunem că dorim să adăugăm UTM-uri la domeniul http://theseo.ro. În acest caz link-ul ar trebui să includă:

  • un slash și un semn de întrebare adăugate la adresa URL. Așa va arăta link-ul: http://theseo.ro/?;
  • etichete UTM, de ex. utm_source = twitter pentru a obține: http://theseo.ro/?utm_source=twitter;ca
  • un semn “&” între sfârșitul unei etichete și începutul celeilalte. Apoi, link-ul poate arăta în felul următor: http://theseo.ro/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=blackf.

Deși puteți implementa etichete manual, există instrumente gratuite care facilitează sarcina. Campaign URL Builder este unul dintre ele. Sarcina ta este să completezi câmpurile.

Păstrați în minte UTM-urile pe re doriți să le aplicați. Apoi, veți obține un link cu parametri, nu trebuie să faceți click pe nimic.

Acestea nu sunt toate principiile pe care ar trebui să le aveți în vedere atunci când creați UTM-uri. Când vine vorba de alte probleme importante, este important să ne amintim despre:

  1. determinarea regulilor de etichetare. Acest lucru este deosebit de relevant dacă activitățile legate de un anumit website sunt efectuate de câteva persoane. Vino cu recomandări. Dacă setați etichetele pentru o campanie publicitară Google (utm_source = google & utm_medium = cpc & utm_campaign = campaign_name) utilizați-le și pe viitor. Va reduce la minimum riscul de a face greșeli de etichetare;
  2. folosirea de caractere adecvate. În loc de spații, alegeți separatoare sau semne de underscore. Evitați majusculele: utm_source = FACEBOOK și utm_source = facebook nu sunt aceleași lucruri pentru Google Analytics. De asemenea, caracterele speciale nu sunt recomandate.

Coerența este cheia succesului. Fiecare membru al companiei dvs. care va eticheta link-uri ar trebui să fie informat despre respectivele reguli.

Măsura are impact crucial asupra deciziilor din viitor.

UTM: ce principii de etichetare trebuie adoptate?

Creați un plan de etichetare care poate fi adaptat unei platforme date. Asigurați-vă că este simplu, intuitiv și are o structură piramidală.

Când vine vorba de diverse surse, puteți obține trafic în moduri diferite. De exemplu, vizitele de pe Facebook pot fi generate de o campanie CPC.

Sau de un link adăugat la un anumit articol de pe o fan page. Uneori, utilizatorii distribuie și link-uri către pagina dvs., de ex. pe un grup de Facebook.

Este util să adoptați următoarele principii:

  • http://theseo.ro/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc – pentru trafic plătit;
  • http://theseo.ro/?utm_source=facebook&utm_medium=social – pentru link-urile pe care le publicați, de exemplu pe o fan page;
  • http://theseo.ro/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=[data_post] – dacă doriți să verificați câte click-uri au fost generate de o anumită postare pe Facebook;
  • http://theseo.ro/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=blackf – dacă doriți să monitorizați efectele unei anumite campanii plătite pe care o derulați în prezent;
  • http://theseo.ro/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=blackf&utm_content=adA – dacă utilizați mai multe reclame publicitare într-o singură campanie. Este benefic să adăugați eticheta de conținut. Eticheta de mai sus include “adA”, iar cea de-a doua poate veni cu “adB”.

Etichetele sunt utile și în cazul campaniilor de e-mail

Puteți adopta următoarele principii:

  • http://theseo.ro/?utm_source=database_name&utm_medium=email&utm_campaign=[dateandnameofthecampaign]. Ca nume al bazei de date puteți da, de exemplu, domeniul pe care îl utilizați. Pe de altă parte, parametrul care se referă la campanie ar trebui să includă data și numele specific acestei activități publicitare;
  • http://theseo.ro/?utm_source=database_name&utm_medium=email&utm_campaign=[dateandnameofthecampaign]&utm_content=banner. Puteți adăuga, de asemenea, un parametru de conținut pentru a determina ce legătură din mesaj a fost selectată de destinatar. A fost un text sau poate un banner?

Mai mult, puteți beneficia de UTM-uri și în alte medii, cum ar fi ziare și panouri publicitare, nu numai în campaniile online.

Cum? Ei bine, în acest caz nu ar trebui să vă așteptați ca destinatarii să rescrie link-uri de genul acesta:

  • http://theseo.ro/?utm_source=billboard[name]&utm_medium=offline&utm_campaign=[blackf]

Cu toate acestea, există o anumită soluție. Utilizați o redirecționare din domeniul pentru care faceți publicitate.

O astfel de posibilitate poate fi găsită în panoul de administrare al serviciului dvs. de hosting.

Astfel, destinatarul va putea verifica oferta dvs. tastând o adresă accesibilă, cum ar fi http://theseo.ro/campaign. Este, fără îndoială, mai benefic decât utilizarea link-urilor lungi, greu de reținut, pline cu etichete UTM.

Cum verificați dacă etichetele UTM sunt implementate corect?

Pentru a verifica dacă etichetele UTM sunt implementate corect, alegeți raportul “Real-Time” și apoi “Sources of Visits” după ce vă conectați la Google Analytics.

Introduceți website-ul dvs. utilizând adresa URL cu etichete UTM. Raportul menționat mai sus ar trebui să includă sursa și mediul determinat în link.

Dacă nu puteți vedea astfel de informații, probabil website-ul dvs. are redirecționări. Dacă da, opriți-le și verificați dacă totul funcționează.

Fără ștergerea redirecționărilor, vizitele website-ului vor fi clasificate drept directe.

Dacă totul e în regulă, puteți analiza link-uri cu UTM-uri în timpul campaniei sau când aceasta se termină.

Pentru a face acest lucru, accesați Google Analytics și alegeți “Acquisition” și “Campaigns” din meniu.

Apoi, faceți click pe “All campaigns” și vedeți setarea numelor de anunțuri. De asemenea, puteți completa datele raportului cu informații precum mediu și sursă.

Concluzie

Cu datele furnizate de etichetele UTM puteți lua decizii bazate pe performanță cu privire la activitățile dvs. de marketing.

Aflați ce grupuri de destinatari ai newsletter-ului vă afectează cel mai mult traficul și conversia. Vedeți ce postări de pe paginile fanilor atrag cititorii.

De asemenea, pentru a crește vizibilitatea printre utilizatorii de internet aveți nevoie și de advertoriale SEO. Agenția SEO trebuie să fie capabilă să vă ofere servicii la cele mai înalte standarde de calitate și care să conducă la rezultate vizibile în cel mai scurt timp posibil.

Articole recomandate:

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top