Inteligența artificială, simularea proceselor umane de către mașini. Aceste procese includ învățarea, raționamentul și autocorectarea.
Introducere
Inteligența artificială (IA) este simularea proceselor de inteligență umană de către mașini, în special sisteme computerizate. Aceste procese includ învățarea, raționamentul și autocorecția.
Învățarea cuprinde achiziția de informații și reguli pentru utilizarea informațiilor. Raționamentul se referă la folosirea regulilor pentru a ajunge la concluzii aproximative sau definitive. Aplicații particulare ale IA includ sisteme de expertiză ori recunoașterea vorbirii.
Costuri
Costurile hardware, software și de personal pentru inteligența artificială pot fi ridicate. Mulți furnizori includ componente de IA în ofertele lor standard. Aceștia permit accesul la platformele de servicii pentru inteligența artificială.
IA, ca serviciu, permite persoanelor fizice și companiilor să experimenteze în diverse afaceri. Ofertele populare de cloud în inteligență artificială includ serviciile IA Amazon și IA Google.
Inteligența artificială și etica
În timp ce instrumentele de IA prezintă o serie de noi funcționalități pentru companii, utilizarea acesteia ridică întrebări etice. Algoritmii de învățare stau la baza multor instrumente de IA avansate.
Acestea sunt la fel de inteligente ca datele pe care le oferă în formare. Omul selectează ce date ar trebui utilizate pentru instruirea unui program de inteligență artificială. Acest aspect ridică un potențial risc ce trebuie monitorizat îndeaproape.
Tipuri de inteligență artificială
- mașini reactive;
- memorie limitată;
- teoria minții;
- conștientizarea de sine.
Exemple de tehnologie din inteligența artificială
IA este încorporată într-o varietate de tehnologii. Iată șapte exemple:
- automatizare;
- învățare automată: învățare supravegheată, învățare nesupravegheată, învățare de consolidare;
- viziunea mașinii;
- prelucrarea limbajului natural (PLN);
- robotica;
- mașini autonome.
Domenii în care este prezentă inteligența artificială
Inteligenței artificiale i s-a croit drum într-o serie de domenii. Iată șase exemple:
- sănătate;
- afaceri;
- educație;
- finanțe;
- sistemul judiciar;
- producție.
Probleme de securitate online și etică
Inteligența artificială pe tărâmul autovehiculelor ridică probleme de securitate. Nici cele de ordin etic nu trebuie neglijate. Mașinile pot fi atacate de hackeri și implicate într-un accident.
De asemenea, vehiculele autonome pot fi plasate într-o poziție în care un accident este inevitabil. Astfel, se forțează luarea unor decizii etice cu privire la modul de minimizare a daunelor.
O altă preocupare majoră este potențialul pentru abuzul de instrumente de inteligență artificială. Hackerii încep să utilizeze instrumente sofisticate de învățare automată pentru a avea acces la sisteme sensibile. Acest amănunt complică problema securității, dincolo de situația actuală.