O companie este un organism înființat de oameni în scopuri comerciale și înregistrat în conformitate cu prevederile legale.
O companie este considerată o persoană juridică “artificială”, cu statut juridic și care este o entitate participantă la circuitul economic.
Aceasta poate fi de diferite tipuri, cum ar fi o companie publică sau privată, o companie cu răspundere limitată sau nelimitată.
Tipul companiei este ales de către fondatori în funcție de diferite criterii și de piața pe care doresc să-și desfășoare activitatea.
O companie are diverse caracteristici. În acest articol de pe blog, veți afla în detaliu despre diferitele caracteristici ale unei companii. De cele mai multe ori, aceste caracteristici se vor regăsi în mod cumulat în cadrul unei companii.
Caracteristici definitorii pentru o companie
O companie este o entitate juridică
O companie este considerată ca o persoană care este separă de persoanele care au creat-o.
Cu alte cuvinte, acesta este un subiect de drept și poate participa la diferite raporturi contractuale și poartă răspundere pentru activitățile sale.
La fel ca toți ceilalți cetățeni ai unei țări, o companie are drepturi și îndatoriri conferite de legea țării, dar nu are drepturi fundamentale.
Prin urmare, o entitate juridică poate face afaceri, poate deține proprietăți și alte active circulante. O companie rămâne o entitate separată chiar dacă este deținută de o singură persoană sau are mulți acționari.
O companie poate obține un împrumut și este, de asemenea, obligată să plătească impozite guvernului unde își desfășoară activitatea.
Se conformează în totalitate legislației țării unde activează. În cazul companiilor internaționale, activitatea acestora este reglementată prin tratatele comerciale stabilite între țări.
Este o asociație încorporată
O companie devine persoană juridică atunci când este înregistrată în conformitate cu legea societăților comerciale. Toate cerințele sunt necesare de a fi îndeplinite pentru a obține statutul juridic al unei companii.
În plus, toate celelalte cerințe, cum ar fi capitalul social, acționarii și administratorii etc. trebuie să fie îndeplinite pentru a înregistra legal o companie.
Cu toate acestea, nu este necesar să înregistrați o companie în parteneriat, dar vor exista întotdeauna câteva beneficii juridice de care compania va fi lipsită. De regulă, nuanțele acestea sunt reglementate pentru fiecare țară în mod diferit.
Participare voluntară
O companie este înființată prin participarea voluntară a tuturor membrilor unei companii. Investiția de capital realizată de fiecare membru este complet voluntară și nimeni nu poate fi obligat să participe la înființarea unei companii.
În funcție de aportul investițional adus la fondare, se va stabili și cuantumul în care va fi distribuit profitul acesteia. Acționarii pot alege să scoată acest profit de drept sau îl pot reinvesti în dezvoltarea ulterioară a afacerii.
O companie este durabilă în timp
O companie are o identitate juridică separată de acționarii, proprietarii, directorii și angajații săi. Existența unei companii nu este afectată de existența persoanelor asociate companiei.
Aceasta va exista chiar și după ce persoanele care au înființat compania ies din mediul ei.
Fluxul de oameni este un lucru normal pentru o organizație comercială. Proprietarii pot vinde afacerea, acționarii pot vinde acțiuni, iar angajații pot pleca oricând.
Totuși, un model de afacere bine pus la punct poate rezista în timp acestui flux de personal.
Capacitatea de a încheia contracte
O companie care este o identitate juridică are capacitatea de a încheia diferite contracte. Aceasta nu poate fi condiționată în niciun fel de acționarii companiei.
Oamenii pot face afaceri cu compania încheind un contract cu aceasta sau pot intra și într-un raport contractual pentru a lucra ca angajați ai companiei.
Răspundere limitată a acționarilor
Acționarii unei companii au răspundere limitată în cadrul companiei. Acționarii companiei nu vor fi executați în cazul în care compania intră în faliment.
Acesta (falimentul) va fi creditat din activele companiei în sine. Acest punct se corelează cu unul discutat mai sus.
Compania este o entitate de drept separată de fondatorii săi.
Sigiliul comun și ștampilă
O companie este o persoană “artificială” care are sigiliul său, care este echivalent cu semnătura unei persoane.
Sigiliul comun al companiei va face acel document obligatoriu din punct de vedere juridic de către companie și va oferi o dovadă pentru autenticitatea documentului.
Aici pot intra și toate elementele de identificare ale acesteia. Pe lângă ștampilă, compania are elemente precum nume, slogan, misiune, valori, un cod unic de identificare etc.
Toate acestea vin să definitiveze marca sub care aceasta va activa. Aceste elemente sunt utile pentru strategia de promovare web, dar și pentru celelalte activități de marketing.
O companie poate fi administrator
La fel ca o persoană, o companie poate lucra și ca administrator. Cu toate acestea, necesită aprobarea din partea organismului juridic asociat lucrării juridice pentru a acționa ca administrator.
De asemenea, în acest context, aceasta poate fonda alte companii subsidiare acesteia.
Deține proprietăți
La fel ca o persoană fizică, o companie poate deține proprietăți și active pe nume propriu. Membrii sau acționarii unei companii își pot revendica activele companiei după închiderea definitivă a activităților acesteia.
În aceeași ordine de idei, compania are și unele pasive. Nu poți fi un participant la circuitul economic fără a avea ambele categorii.
Deși în teorie ar fi posibil în anumite condiții și pentru o perioadă foarte limitată de timp, în practică acest lucru este imposibil.
Mai ales dacă compania este prezentă pe mai multe piețe.
Sediu
Este necesar ca o companie să aibă un loc legal înregistrat sau un birou pentru a acționa ca o entitate juridică.
De exemplu, companii precum Apple și Nike și-au început afacerea într-o cameră mică ca sediu de înregistrare ale acestora.
De altfel, actuala legislație a României, permite persoanelor fizice să înregistreze companii chiar în propriul apartament.
Capital social
O altă caracteristică importantă a unei companii este capitalul. O companie nu poate exista fără capital. Capitalul companiei poate fi asigurat de o singură persoană sau de mai mulți membri fondatori.
Chiar legislația prevede o anumită sumă în calitate de capital social și care este o condiția obligatorie pentru fondarea acesteia (aspect valabil legislației din România).
Transferabilitatea acțiunilor
Acțiunile unei companii pot fi transferate cu ușurință de la un acționar la alt acționar. Odată cu transferabilitatea acțiunilor, proprietatea persoanei în companie este, de asemenea, transferată.
Este ușor să transferați cota parte unei companii publice, dar există câteva restricții în ceea ce privește transferabilitatea acțiunilor unei companii private.
Întreaga piață a acțiunilor funcționează pe transferabilitatea acțiunilor de la o persoană la alta. Este o formă de a atrage investiții pentru dezvoltarea afacerii și a organizației în sine.
Proprietatea și managementul nu pot fi combinate
Persoanele care dețin acțiunile unei companii au propria lor parte în companie. O persoană care deține chiar și o parte mică a unei companii este proprietarul companiei.
Acționarii și conducerea unei companii nu trebuie amestecate, deoarece poate exista un număr mare de acționari ai unei companii. Cu toate acestea, acționarii joacă un rol important în numirea conducerii companiei.
Ei numesc un director și manageri superiori ai pentru activitatea de conducere în vederea atingerii scopurilor și a obiectivelor stabilite de proprietari sau de acționarii companiei.
Cu toate acestea, recrutarea managerilor la nivel de departament și a angajaților este deja sarcina conducerii.
O companie este cetățean “artificial”
O companie care este cetățean “artificial” al țării în care își desfășoară activitatea are datoria de a plăti impozite și de a respecta alte reguli și reglementări, dar nu are drepturi fundamentale ca cetățenii reali ai unei țări.
De exemplu, o companie nu poate vota pentru a alege liderul politic al acesteia, în timp ce un cetățean real poate.
O companie poate fi trasă la răspundere pentru activități infracționale
O cauză penală poate fi intentată împotriva unei companii. Cu toate acestea, un reprezentant al companiei este obligat să reprezinte compania în sala de judecată la locul companiei.
De cele mai multe ori, companiile sunt amendate în cazurile de natură penală, deoarece acestea fiind “artificiale” nu pot executa o sentință privativă de libertate.
Responsabilități sociale
La fel ca alți cetățeni responsabili ai unei țări, o companie are și datorii și responsabilități față de societatea în care există și față de angajații și lucrătorii care lucrează pentru aceasta.
De fapt, în ultimii ani, responsabilitatea socială a deveni chiar o formă de publicitate și marketing pentru companii.
Gând final
O companie poate activa pe diferite domenii dacă are prevăzut aceste domenii de activitate în actele constitutive.
O companie poate fi un magazin online, un website care oferă servicii SEO, o fabrică de prelucrare a laptelui sau chiar un agent care oferă servicii în asigurări.
După cum puteți vedea, o companie poate activa în diferite domenii. Să ne înțelegem clar pe final – nu aceeași companie!
Adică, entitate juridică care se regăsește în anumite domenii este neapărat o companie.
Ba chiar mai mult, în unele domenii, forma juridică de activitate este și singura posibilă.
This Post Has 0 Comments