AJAX (Asynchronous JavaScript and XML), metoda preluată de aplicații folosite de milioane de utilizatori. Construiește aplicații interactive pentru web, prelucrând imediat cererile utilizatorilor.
Introducere în noțiune
AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) este o metodă de a construi aplicații interactive pentru web. Aceasta prelucrează imediat cererile utilizatorului. Metoda combină mai multe instrumente de programare.
Printre acestea se numără JavaScript, HTML dinamic (DHTML), Extensible Markup Language (XML) ori foi de stil în cascadă (CSS). Alte exemple sunt date de Document Object Model (DOM) sau obiectul Microsoft ori XMLHttpRequest.
Importanța AJAX
Aceasta permite conținutului din website-uri să se actualizeze imediat când un utilizator efectuează o acțiune. Spre deosebire, pentru o solicitare HTTP, utilizatorii trebuie să aștepte să se încarce o pagină cu totul nouă.
Putem lua, spre exemplificare, un website de prognoză meteo. Acesta ar putea afișa condiții locale pe o parte a paginii, fără întârziere, după ce un utilizator tastează localitatea.
Google Maps este o aplicație binecunoscută care folosește AJAX. Interfața permite utilizatorului să modifice vizualizările și să schimbe harta în timp real. Aplicațiile nu necesită instalarea unui plug-in, dar funcționează direct cu un browser web.
Datorită dependenței tehnicii de XMLHttpRequest, aplicațiile timpurii au funcționat doar cu browserul Internet Explorer al Microsoft. Cu toate acestea, majoritatea celorlalte browsere acceptă acum AJAX.
Aplicațiile create prin această metodă folosesc un motor care acționează ca un intermediar. Legătura se realizează între browser-ul unui utilizator și server-ul de la care se solicită informații. În loc să încarce un website tradițional, browser-ul utilizatorului încarcă motorul AJAX.
Acesta afișează pagina pe care utilizatorul o vede. Motorul continuă să funcționeze în fundal, folosind JavaScript pentru a comunica cu browserul web. Intrarea utilizatorului sau un click pe pagină trimite un apel JavaScript către motor. O alternativă a unui click organic poate fi și plata per click, sau PPC.
Acesta poate răspunde instantaneu, în multe cazuri. Dacă motorul are nevoie de date suplimentare, îl solicită de la server. De obicei, acesta folosește XML, în timp ce actualizează simultan pagina.
AJAX nu este o tehnologie proprie sau un produs ambalat. Dezvoltatorii web folosesc JavaScript și XML în combinație, de câțiva ani.